Dobro počutje iz žepa

V vonjih so skrite moči, ki delujejo na najglobljih nivojih.

Dobro počutje iz žepa
 
V vonjih so skrite moči, ki delujejo na najglobljih nivojih in preobražajo naše počutje, misli, občutke in vedenja. Seveda govorimo o sto odstotnih naravnih dišavnih esencah. Le takšne lahko pravilno učinkujejo. Z izbranimi eteričnimi olji lahko pomagamo svojemu telesu, da preko žlez z notranjim izločanjem spodbudi notranje vire energije in samozdravljenje. Lahko jih razpršimo v svoji auri ali v prostoru, jih uporabljamo za kopeli in maziljenja ali pa jih vdihavamo. V obliki vonja imajo še posebno moč delovanja. Vonje sestavlja na stotine molekul, ki preko senzorjev v nosni sluznici vplivajo na stimulacijo limbičnega sistema v možganih. O njihovi uporabi smo se pogovarjali z Mjušo Krevs, magistrico Aromaterapija, veda o vonjih in njihovem vplivu na počutje človeka, je ena od oblik naravnega zdravilstva. V Franciji so nekatera eterična olja regulirana celo kot zdravila na recept, ki jih predpiše zdravnik. Seveda pa ni potrebno čakati, da zbolimo! Vonje lahko dnevno uporabljamo, da sproti uravnavamo čustva in razpoloženja. Tako vsakodnevni stres ne načne telesa. Da je ta uporaba priročna, je poskrbelo švicarsko podjetje, ki se že desetletje ukvarja z eteričnimi olji in proučuje vpliv vonjav na človekovo počutje. Po nekajletnem raziskovanju kombinacij vonjev, so svoje ugotovitve strnili v  šest najbolj sinergičnih mešanic eteričnih olj in jih namestili v uporabne inhalatorje. prehrane, ki so jo, medtem ko je obiskovala mednarodne sejme zdrave prehrane in okolja, navdušile dišave. Naletela je na priročne inhalatorje AromaStick, patentirano blagovno znamko žepnih mešanic eteričnih olj z ekološkim certifikatom, ki jih imamo lahko vedno pri roki, da izboljšamo svoje počutje.

Kaj je posebnost vonjev, ki nam jih dajejo ti priročni  inhalatorji?
AromaStick inhalatorji so preprosti pripomočki, ki nam lahko v teh hitrih časih pomagajo ustaviti korak, narediti en globlji vdih in popraviti razpoloženje, kadar smo utrujeni, nezainteresirani, brezvoljni, prenapeti, nesproščeni, prestrašeni, preobremenjeni ali kako drugače vrženi iz  ravnovesja. So priročni, preprosti, primerni za v žep ali torbico in popolnoma naravni.  Svoje želeno počutje imaš lahko vedno v svojem žepu ali kako drugače pri roki. To je prednost pred razpršilniki, ki jih ne moreš uporabljati v službi ali na drugih javnih mestih.  Ravno v takšnih okoljih, kjer nas hitro kaj preseneti in zmoti naš notranji mir, pa je dobrodošla taka «hitra pomoč«. Vsak inhalator vsebuje mešanico izbranih treh ali štirih eteričnih olj, ki s svojim dopolnjujočim delovanjem dajejo najboljši učinek. Je poceni način za hitro doseganje pozitivnega počutja,  saj nam lahko en inhalator ob pravilni uporabi služi tudi do šest mesecev.

 
Kako nam lahko vonji pomagajo v vsakodnevnem življenju?
Tisti, ki živijo z naravo, obdani z vrtovi, travniki, gozdovi; lahko še vedno občutijo blagodejnost vonjev, ki jih prinaša vsak letni čas posebej. So po naravni poti v stiku z esencami, ki se sproščajo v ozračje in njihovo zdravilno energijo. V mestih pa je dobro, da se poskušamo drugače povezati z Naravo. Tudi v preteklosti so mestne dame nosile mošnjičke z zelišči ali rutice napojene z eteričnimi olji, ki so jim ob slabem počutju vrnile dobro voljo ali zbranost, moški pa so njuhali tobak in vdihavali afrodiziake. Škoda, da se vse premalo zavedamo, kako vonji vplivajo na naše psihofizično počutje in vedenje. Hitremu tempu življenja se, žal, vedno ne moremo izogniti, lahko pa si s pomočjo dišav naravno in hitro pomagamo, da tak tempo zdržimo brez večjih težav. Na ta način lahko najdemo bolj zdrav in naraven način za sproščanje ali zbiranje energije.  Ljudje vse preveč posegajo po energijskih pijačah ali prehranskih dopolnilih, ki so nenaravna in mnogokrat škodljiva zaradi sladkorja ali drugih toksičnih dodatkov. Slabo razpoloženje, napetosti in stres pa mnogi kompenzirajo tudi s kajenjem in hrano. Mnoge raziskave so pokazale, da ljudje preveč jedo, kadar so zelo dobre volje; takrat jim je vseeno za linijo, zdravje, jih nič ne skrbi; v drugi skrajnosti pa jedo, ko so slabe volje. Takrat je tako ali tako vse narobe,  pa jim je tudi glede tega vseeno. Seveda, določena hrana povečuje izločanje endorfinov, ki vplivajo na dobro počutje,  vendar lahko enak učinek dosežemo z vonji. To je bolj preprost, priročen, zdrav, pa tudi mnogo cenejši način za izboljšanje razpoloženja.

Ali lahko na ta način tudi opustimo kakšne nezdrave navade ?
Znanka je s pomočjo Refresh-a prenehala kaditi. Cigareto enostavno nadomesti z nekaj vdihi iz inhalatorja in tako prebrodi potrebo po kajenju. Energy pa se zelo dobro izkaže pri športnikih. Namesto nezdravih ali nedovoljenih poživil, pred tekmo raje uporabijo mešanico vonjev, ki jih napolni z energijo in samozavestjo. Vonji nas lahko umirijo, kadar smo pretirano polni energije ali pa poživijo, kadar je nimamo. Učinki so opazni zelo hitro, še preden bi nas lahko zvabile v past kakšne nezdrave navade. Ena od takih navad sodobnega človeka je tudi ta, da si ne vzame časa zase; za počitek, umiritev, sprostitev. Ko imamo pri roki takšen inhalator je to dobra spodbuda, da se vsaj za trenutek ustavimo, naredimo nekaj globljih vdihov in izdihov in upočasnimo um. Večina ljudi zaradi prenapetosti površno in plitko diha, kar jih spravlja v stres, pa tudi v druge težave. Namesto, da bi iskali pomoč v alkoholu, kajenju in hitri hrani lahko uporabimo vonje, da prekinemo napetost, nervozo ali utrujenost. To je zelo preprost način, da se lahko hitro povežeš s samim sabo in z nekaj vdihi ustvariš  takšno razpoloženje, ki ga potrebuješ tisti trenutek. T.V.